Krisberedskap har vi det i Stenkumla?

Region Gotland drar nu i ett projekt där man försöker underlätta för socknarna att inventera vad som finns och kanske vad som borde finnas.

”Vi är alla en del av Gotlands beredskap och civila försvar. Det innebär att alla har ett ansvar att kunna hantera olika kriser, försvara Sverige och bidra utifrån sin förmåga. Denna förmåga startar i vår hemberedskap.

Viljan att bidra till ett robustare Gotland genom utvecklad hemberedskap är stor. För att tillvarata detta engagemang och tillsammans arbeta för ett robustare Gotland med ett starkt civilt försvar startar nu arbetet med Stark socken. Arrangörer är Region Gotland, Länsstyrelsen i Gotlands län samt Starkare Gotland genom Röda Korset.

Stark socken har som syfte att utveckla Gotlands civila försvar och bidra till ökad motståndskraft genom stärkt hemberedskap och samverkan lokalt i varje socken.

Stark socken ska även bidra till landsbygdsutveckling genom att stärka socknarnas varumärke och öka attraktionskraften för den gotländska landsbygden genom trygghet och gemenskap.”

Citatet är hämtat från gotland.se.

Finns det intresse att driva detta vidare för socknen så kan föreningen stötta med lokal.

Nu samlar vi lagum..

För att det skall bli en bra valborgseld så behöver vi få rise och annat att elda. Tänk på att kasta upp det så basen inte blir väldigt stor.

Vi vill inte ha

-tryckimpregnerat /behandlat virke,

-inga ”sj-pallar eller liknade med spik eller skruvar i sig.

-allt för grova stockar och stubbar.

-löv och mossa.

Allt för en så bra eld som möjligt och att den brinner ut på lämplig tid för eldvakten. Vi sätter ut en ”gatupratare” när det är fullt och vi inte kan ta emot mer. Även på Facebook och här på hemsidan går vi ut med besked när det är stopp.

Årsmöte för 2023.

TACK alla ni som kom till årsmötet igår. Totalt blev vi 22 stycken.

Vi mindes Bernt Pettersson genom att starta mötet genom att tända ett ljus. Därefter följde ett sedvanligt årsmöte utan några överraskningar. Efteråt fikade vi tillsammans.

Tack för all hjälp Bernt.

Vi har några medlemmar som i det tysta bistår med en hel del.

Bernt Pettersson var en sådan klippa. I många många år fixade han med det mesta och kanske lite extra med elfix. Ville helst inte vara med på bild och hummade lite åt mig när jag försökte smygfota honom sist vi två fixade och då bytta en nödutgångs skylt. När vi i julas träffades på föreningens julmöte och åt lite julmat så var det tydligt att han började bli matt, men vi hade det trevligt som vanligt och småtjivades som vanligt. Det blev vet vi nu som ett fint tack och avrundning av en omtänksam och plikttrogen medlem och kompis insatser för vår bygdegård. För i söndags morse när Bernt klev upp från sängen så tog livslågan abrupt slut. Bernt skulle ha blivit 80 år om ca två månader. Våra tankar går nu främst till Astrid och deras barn och barnbarn. /Tord ordförande